Składniki:
- Ciasto kruche:
- 0,5 szkl maki orkiszowej T650
- 0,5 szkl maki krupczatki
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 0,5 szkl cukru
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- Budyń:
- 800 ml mleka
- 2 budynie waniliowe b/c
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 4 łyżki cukru
- Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Rabarbar umyć i pokroić w około 1 cm kawałki. Zasypać cukrem,wymieszać i odłożyć na 3-4 godziny.
Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Na wolnych obrotach miksujemy do momentu aż składniki się połączą. Przekładamy na blat zagniatamy i formujemy z ciasta wałek. 2/3 ciasta wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*24 cm. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki a resztę ciasta do woreczka i wkładamy na około godzinę do zamrażarki.
Budyń:
Odlać 3/4 szkl mleka wymieszać proszek budyniowy a resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować.
Wyjąć blaszkę z lodówki nakłuć ciasto widelcem, wylać gorący budyń, rozłożyć równomiernie rabarbar (bez soku), na górę zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Po upieczeniu wystudzić. Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Tego mi dzisiaj trzeba!
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne ciasto, musze cos upiec z rabarbarem i tak szukam po internecie :-) Wyglada pysznie :-)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj robiłam ciasto z rabarbarem. Szkoda, że nie widziałam wcześniej tego przepisu.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuń