Surówki z tą zalewą to ja mogę jeść i jeść. Najważniejsze jest to, że przygotowana zalewa z tego przepisu zawsze jest smaczna i nie trzeba jej kilka razy doprawiać jak to bywa przy przepisach gdzie jest podana ilość "do smaku". Surówka jest pyszna zarówno z młodej kapusty jak i już w okresie zimowym. Tu również surówka z tą zalewą ale z marchewką i cebulą klik .
Składniki:
1 kg białej kapusty
1 średni zielony ogórek sałatkowy lub 3-4 ogórki gruntowe
5-6 łyżek posiekanego koperku
Zalewa:
1 szkl wody mineralnej gazowanej
0,5 szkl cukru
0,5 szkl oleju
1/4 szkl octu 10%
1 łyżka soli
ewentualnie trochę pieprzu
Przygotowanie:Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek i ogórki obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki.Wszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na około 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać.Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i można przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna.
zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuń