Składniki:
- około 0,5 kg kalafiora
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 średnia cebula
- 1 płaska łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżeczki przyprawy do jajek
- sól do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej kokosowy nierafinowany do smażenia
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente. Przelać na sitko i odsączyć z nadmiaru wody. Ostudzić. Ugotowane jajka obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle na złoto.
Kalafior przełożyć do naczynia rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cebulkę, jajka, bułkę tartą, przypraw, surowe jajko i wszystko razem wymieszać. Uformować klopsy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoto na oleju kokosowym.
Dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad
OdpowiedzUsuńMam przepis na kotleciki jajeczne i takie z kalafiora, ale taki przepis to dla mnie nowość!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie. Chętnie spróbuje takiego dania w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuń