W sezonie letnim robię dżemy. Dżem z czarnej porzeczki to jeden z tych, które zaraz po dżemie truskawkowym znikają u mnie w pierwszej kolejności. Jednak w tym roku po raz pierwszy zdecydowałam się na dżemy z pektyną i ksylitolem. Jestem bardzo zadowolona i przy pektynie na pewno pozostanę na dłużej.
Zarówno pektynę jak i ksylitol można kupić w moim ulubionym sklepie internetowym ale-raj.
Składniki:
Przygotowanie:
Czarną porzeczkę obrać, umyć i odsączyć na sitku. Wsypać do garnka wlać wodę i zagotować. Pektynę wymieszać z cukrem wsypać do gotujących się owoców i ponownie zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować około 5-6 minut. Zdjąć z ognia i jeśli powstanie piana zdjąć. Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz