Składniki:
- Biszkopt makowy:
- 6 dużych jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek maku (cały nie mielony)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1,5 szkl cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1,5 szkl wody
- 5 łyżeczek żelatyny
- 0,5 l kremówki 30%
- 1 szkl czerwonej porzeczki
- Dodatkowo:
- 2 galaretki przeźroczyste
- borówki amerykańskie
Biszkopt makowy:Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z makiem. Dodawać po łyżce do masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub mieszać łopatką. Blachę o wymiarach 34*28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 25 minut. Masa serowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Nadal miksując wlewać zimną i lekko tężejącą galaretkę. Miksować do momentu połączenia się składników. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodać do masy serowe i delikatnie wymieszać łopatką. Na końcu wsypać umytą i oczyszczoną porzeczkę i ponownie delikatnie wymieszać.
Biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki wyłożyć 3/4 masy serowej, przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę masy serowej. Na wierzchu obficie posypać borówkami i włożyć do lodówki.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylać na wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
jak smakuje tak jak wygląda :) to koniecznie musze spróbować.....
OdpowiedzUsuńUrokliwe... jestem pod wrażeniem. Ala
OdpowiedzUsuńSuper wygląda chyba się skuszę i zrobię
OdpowiedzUsuńbardzo imponująco wygląda ten sernik, szczególnie, że galaretka jest przeźroczysta.
OdpowiedzUsuńTo jest świetny wynalazek taka galaretka. :)
UsuńMam pytanie,ponieważ już ciężko dostać czerwone porzeczki to można zastosować mrożone.Pozdrawiam Andrzej.
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak jednak musiały by być wcześniej odmrożone. Można je tez zastąpić teraz malinami lub borówką.
Usuń