Składniki:
- 1 kg malin
- 0,5 szkl wody
- 300 g cukru
- 10 g pektyny
Maliny przepłukać i odsączyć z nadmiaru wody. Do garnka wlać wodę dodać maliny, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 min, aż maliny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć. Płyn, który otrzymamy ponownie zagotować. Wsypać cukier wymieszany z pektyną i mieszając gotować około 5 minut. Gorącą galaretkę malinową przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Ułożyć słoiki do góry dnem. Po około 15 minutach odwrócić z powrotem. Pozostawić do ostudzenia i wynieść do spiżarni.
Ta galaretka musi cudownie smakować z lodami!
OdpowiedzUsuńach szkoda że wcześniej tu nie trafiłam, póki miałam maliny
OdpowiedzUsuńuwielbiam :))
OdpowiedzUsuńwygląda przecudnie:)
OdpowiedzUsuńCzy jak zmienię maliny na jakieś inne owoce to też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńTeż wyjdzie.
Usuń