Składniki:
- 1 kg jeżyn
- 0,5 szkl wody
- 300 g cukru
- 10 g pektyny
Jeżyny przepłukać i odsączyć z nadmiaru wody. Do garnka wlać wodę dodać jeżyny doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 min aż jeżyny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć. Płyn który otrzymamy ponownie zagotować. Wsypać cukier wymieszany z pektyną i mieszając gotować około 5 minut. Gorącą galaretkę przelać do wyparzonych słoików szczelnie zakręcić. Ułożyć słoiki do góry dnem. Po około 15 minutach odwrócić z powrotem. Pozostawić do ostudzenia i wynieść do spiżarni.
Pysznie wygląda ta galaretka. Takiego przepisu jeszcze nie spotkałem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeżyny, więc ten przepis świetnie wpisuje się w mój gust kulinarny!
OdpowiedzUsuńuwielbiam galaretki
OdpowiedzUsuń