Składniki:
- około 0,5 kg dyni hokaido (po obraniu)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 mniejsza cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 400-500 ml wody lub wywaru warzywnego
- 150 ml mleczka kokosowego
- Do smaku:
- 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz młotkowany z kolendrą
- Dodatkowo:
- pestki dyni
- olej z orzechów włoskich
Obraną dynię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę a obrany czosnek w plasterki.W garnku rozgrzać masło dodać cebulę z czosnkiem i lekko zrumienić, tak by cebula nie zrobiła się brązowa. Dodać dynię i całość chwilę podsmażać. Wlać mleczko kokosowe, wodę dodać po pół łyżeczki imbiru, curry, kurkumy i gotować pod przykryciem do miękkości. Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku. W zależności jaką lubimy gęstość dolać wody lub wywaru lub chwilę gotować celem odparowania nadmiaru płynu.
Zupę podajemy z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i polaną łyżką oleju z orzechów włoskich.
Przepis jest genialny, a zupa jest naprawdę pyszna! Zakochałam się w tym smaku :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała.
UsuńBardzo lubię krem z dyni.Robię inny ale też pyszny.(przepis Magdy Gesler dla Restauracji w której pracowałam)Ten Twój myślę że wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPodeślij mi twój przepis na priv. Może też wypróbuję.
UsuńTo moja pierwsza zupa dyniowa i jestem zachwycony! Jest pyszna, sycąca i ma niecodzienny smak :)
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za zupami krem , jakaś wybredna jestem :P
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować tej zupy! Ja nigdy nie robiłem zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym.
OdpowiedzUsuń