Składniki:
- 600-700 g piersi z indyka
- 1,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 250 g pieczarek
- 1 zielona cukinia
- 500-700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz kolorowy
Pierś z indyka pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym i przyprawą do kurczaka. Odłożyć na około godzinę do lodówki.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w pasterki.
Papryki pokroić w większą kostkę.
Cukinię i pieczarki w półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej lekko zeszklić cebulę i pod koniec dodać czosnek. Dodać indyka i podsmażyć ze wszystkich stron. Mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć al dente papryki z cukinią. Pod koniec dodać pieczarki i jeszcze chwile podsmażać aż pieczarki częściowo odparują.
Całość zalać bulionem dodać mięso, przecier pomidorowy, suszone pomidory i dusić do momentu aż płyn częściowo odparuje. Gotowe danie doprawić do smaku solą, pieprzem.
Można podawać w sosie własnym lub zagęścić wg uznania mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
Mniam, aż tutaj czuję ten zapach!
OdpowiedzUsuńwolę bez mięsa
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Aż szkoda byłoby nie spróbować! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńLeczo uwielbiam, a twoje wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpyszności ;)
OdpowiedzUsuńNiedawno zaczęłam blogować, zapraszam serdecznie też do mnie ;)
Pozdrawiam https://poradyracjonalistki.blogspot.com/
Leczo w takiej odmianie jeszcze nie jadłam! Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJakie, piękne żywe zdjęcia. Uwielbiam leczo.
OdpowiedzUsuń