Porcelana Bogucice z kolekcji Flisty.
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 250 g mleka suszonego (pełne)
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g migdałów w płatkach
- 2 wafle tortowe (kwadratowe)
- 30 ml spirytusu
- Do obtoczenia:
- wiórki kokosowe
- płatki migdałów
Miękkie masło razem c cukrem pudrem lekko utrzeć. Dodać mleko suszone, wiórki kokosowe, płatki migdałów, rozdrobnione wafle tortowe wlać spirytus i razem zagnieść na jednolitą masę. Masę włożyć na 2 godziny do lodówki by lekko stężała. Z masy formować niewielki kulki obtaczać w wiórkach kokosowych lub lekko zmiksowanych płatkach migdałów. Gotowe kulki odkładamy do stężenia i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Niesamowity przepis ;) zaraz szukam kartki, robię listę zakupów i bierzemy się do roboty. Dzięki za ten przepis a po wykonaniu zaglądam po inne.
OdpowiedzUsuńNo więc aktualnie jest w lodówce i się chłodzi ;) nie wiem czy nie przesadziłem ze spirytusem ;) Za dwie godzinki poproszę syna aby pomógł mi robić kuleczki, uwielbia mi pomagać podczas przygotowywania potraw i wypieków. Prawdopodobnie jutro zdam relację co odpowiedziało na przepis podniebienie mojej żony.
UsuńCzekam z niecierpliwością na opinię. :)
UsuńNo więc to było tak, robiłem wieczorem i nie pozwoliłem żonie spróbować bo miała jechać autem, po zrobieniu kuleczek odstawiłem w chłodne miejsce i poszedłem spać. Dziś rano w kuchni zobaczyłem mały sajgon, ktoś wyżywał się na bombonierce. Co się okazało żona nie mogła znaleźć domowego rafaello więc wyżyła się na bombonierce. Dziś dałem jej skosztować i stwierdziła "trochę za suche", dla mnie jest rewelacyjne, spirytusu w ogóle nie czuć, czego się obawiałem. Po prostu niebo w gębie, polecam ten przepis. Poszperam może coś innego mi jeszcze się spodoba ale najpierw muszę upłynnić to co jest zrobione, z tego przepisu wyszła naprawdę ogromna ilość kuleczek.
UsuńJak za suche można dolać spirytusu ;) ale cieszę się, że kuleczki smakują i oczywiście zachęcam do "szperania" na blogu. Pozdrawiam
Usuńmmm delicious
OdpowiedzUsuńprzepis wydaje się prosty, nic tylko robić i zajadać! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rafaello, muszę dziewczynie koniecznie podrzucić ten przepis żeby ze mną zrobiła :)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuję! :D
OdpowiedzUsuńmm uczta dla zmysłów! :D
OdpowiedzUsuńA mozna zamienic czyms spirytus bo glownie dla dzieci bym zrobila
OdpowiedzUsuńZamiast alkoholu jako płynu można użyć mleka, mleczka kokosowego ale trzeba pamiętać, że mogą kuleczki się szybciej zepsuć.
UsuńPycha
UsuńCukiereczki jak malowane w weekend będę robić.
OdpowiedzUsuń