Porcelana Bogucice z kolekcji Krasatina.
Składniki:
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru pudru
- 1 szkl suchego maku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 150g masła
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu migdałowego
- pół szklanki siekanych bakalii-orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałów
Mąki przesiać dodać mak, proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Mikser ustawić na najwolniejsze obroty wsypywać porcjami mieszankę mąk i maku i miksować do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem wlać rozpuszczone letnie masło dodać aromat i nadal miksować do połączenia się składników. Do gotowej masy wsypać bakalie, delikatnie i krótko wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej o wymiarach 30*11 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni z termoobiegiem i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
*Szklanka o pojemności 250ml.
Inspiracja
Takiej wersji keksa jeszcze nie znam :)
OdpowiedzUsuńPyszny keks!
OdpowiedzUsuńCzy można użyć maku mielonego
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować ale ja bym dała może trochę mniej i również wymieszać z mąkami. Jednak ja z mielonym nie próbowałam.
UsuńWow! Narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam makowca, w tu jeszcze takie ciekawe połączenie keksa z makiem i bakaliami... uch!
Normalnie zaraz lecę do sklepu po składniki, i wydziergam :)
Bardzo dziękuję za smakowitą inspirację!
Jak upieczesz daj znać jak smakował.
UsuńWygląda całkiem apetycznie. A może byś zrobiła serie przepisów na ciasta dla tych ,co trzymają linie? Zapraszam do siebie https://monikaniezwykla.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńBardzo fajny keks :)
OdpowiedzUsuń