Składniki:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl mąki orkiszowej T650
- 200 ml oleju
- 180 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 torebka herbaty cherry&chocolate TEEKANNE
- 1 szkl wiśni z kompotu (bez pestek)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- Dodatkowo:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- cukier puder
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Miksując stopniowo dosypywać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodawać po jednym żółtku i miksować do momentu aż masa będzie sztywna. Przełączyć miksowanie na wolne obroty wlać olej a następnie dodawać porcjami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać wodę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części ciasta wsypać 2 łyżki mąki do drugiej 2 łyżki kakao oraz herbatę i wymieszać. Do silikonowej formy z kominem wlać białe ciasto, następnie kakaowe. Wiśnie oprószyć mąką i poukładać nierównomiernie na cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem na 175 stopni i piec około 60-70 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika babkę zostawić na około 10 minut w formie a następnie wyjąć z formy na metalową kratkę i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Pysznie się zapowiada
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciacho
OdpowiedzUsuńJaka średnica formy?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w silikonowej o średnicy 22 cm.
UsuńChętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńA co z tą herbatą zrobić zaparzyć i wlać czy suchą z torebki ???
OdpowiedzUsuńWsypać suchą z torebki.
Usuń