Strony

poniedziałek, 25 lutego 2019

Papanasi - rumuńskie pączki serowe

W tym tygodniu jak zobaczyłam propozycję do wspólnego "Wypiekania na śniadanie" musiałam wziąć udział. Pączki wyglądały bardzo zachęcająco i okazało się, że są po prostu pyszne. Same pączki smakują jak nasze twarogowe oponki ale tu strzałem w dziesiątkę było podanie ich z bitą śmietaną i wiśniami drylowanymi w żelu.

Porcelana Bogucice z kolekcji Ibiza. 


Składniki:
  • 250 g rozdrobnionego twarogu, ricotty lub twarogu z wiaderka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 - 250 g mąki pszennej + do podsypania
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki drobnego cukru 
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 300 ml zimnej kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 słoik wiśni drylowanych w żelu
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić twaróg, jajko, żółtko, skórkę, sok z cytryny, cukier, cukier z wanilią i sól. Wszystko dokładnie rozetrzeć. Dodać mąkę pszenną (zaczynając od 150 g - będzie to zależało od wilgotności i konsystencji twarogu jak i wielkości jajek; przy twarogu w kostce mniej mąki, przy zmielonym lub kremowym więcej) i sodę oczyszczoną. Zmiksować do połączenia. Wyrobione ciasto może być lepkie ale nie można dosypywać zbyt dużo mąki, by gotowe pączki nie były zbyt twarde.
Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczyć i wyciąć mniejszą kulkę. 
Smażyć oponki i małe kulki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 160ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. 
Na każdą oponkę nakładać pełną łyżkę bitej śmietany, oblać wiśniami, na wierzch położyć małą kulkę i oprószyć cukrem pudrem.


Przepis z bloga Moje Wypieki. 


W wypiekaniu udział brały:
Ania Sapieżyńska na FB
Moje Małe Czarowanie
Kolorowy talerz
Małe kulinaria  
Ala piecze i gotuje  
Stare Gary

9 komentarzy: