Porcelana Bogucice z kolekcji Ibiza.
Składniki:
- 250 g rozdrobnionego twarogu, ricotty lub twarogu z wiaderka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 150 - 250 g mąki pszennej + do podsypania
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 300 ml zimnej kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 słoik wiśni drylowanych w żelu
- cukier puder do oprószenia
- olej do smażenia
W misie miksera umieścić twaróg, jajko, żółtko, skórkę, sok z cytryny, cukier, cukier z wanilią i sól. Wszystko dokładnie rozetrzeć. Dodać mąkę pszenną (zaczynając od 150 g - będzie to zależało od wilgotności i konsystencji twarogu jak i wielkości jajek; przy twarogu w kostce mniej mąki, przy zmielonym lub kremowym więcej) i sodę oczyszczoną. Zmiksować do połączenia. Wyrobione ciasto może być lepkie ale nie można dosypywać zbyt dużo mąki, by gotowe pączki nie były zbyt twarde.
Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczyć i wyciąć mniejszą kulkę.
Smażyć oponki i małe kulki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 160ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na każdą oponkę nakładać pełną łyżkę bitej śmietany, oblać wiśniami, na wierzch położyć małą kulkę i oprószyć cukrem pudrem.
Przepis z bloga Moje Wypieki.
W wypiekaniu udział brały:
Ania Sapieżyńska na FB
Moje Małe Czarowanie
Kolorowy talerz
Małe kulinaria
Ala piecze i gotuje
Stare Gary
Pączki? Serowe! Nie dotrwam do końca dnia. Ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie!!!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak się cieszę że smażyłaś z nami Alu, pięknie sie prezentują, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dorotko jak tylko mogę to dla mnie przyjemność brać udział w wypiekaniu. :)
UsuńAż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńale kuszą! :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi apetytu
OdpowiedzUsuń