Składniki:
- 200 g maki pszennej
- 180 g mąki krupczatki
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 50 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- śliwki
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- cukier puder do prószenia
Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto około 18 minut. Wyjąć i na całej powierzchni jeszcze ciepłego ciasta ułożyć śliwki skórką do dołu. Mąkę pszenną i cynamon wymieszać i oprószyć śliwki. Pozostałą część ciasta pokruszyć na śliwki. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto pieczone w piekarniku Piekarniku Elektolux EZF5C50V.
moje ulubione ciasto !
OdpowiedzUsuńWow! ślinka cieknie! kruche ciacho z owocami. Uwielbiam w ilościach ogromnych :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam takie ciasto. Będę musiała w końcu coś upiec.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śliwki, a ciasto wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego typu słodkości
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie, bardzo smaczne musi byc :)
OdpowiedzUsuńPyszne domowe ciasto! :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Ja ostatnio zrobiłem cisto ze śliwkami i kruszonką i muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle. ;-) Właśnie jesienią lubię to ciasto najbardziej. :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam, polecam. Świetnie smakuje w porze jesiennej, mniam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało.
Usuń