Strony

środa, 21 sierpnia 2019

Ciasto kruche ze śliwkami

Letnie wypieki kojarzą się głównie z owocami. Tak też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki.


Składniki:
  • 200 g maki pszennej
  • 180 g mąki krupczatki
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do prószenia
Przygotowanie:
Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto około 18 minut. Wyjąć i na całej powierzchni jeszcze ciepłego ciasta ułożyć śliwki skórką do dołu. Mąkę pszenną i cynamon wymieszać i oprószyć śliwki. Pozostałą część ciasta pokruszyć na śliwki. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto pieczone w piekarniku Piekarniku Elektolux EZF5C50V.


 

12 komentarzy:

  1. Wow! ślinka cieknie! kruche ciacho z owocami. Uwielbiam w ilościach ogromnych :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam takie ciasto. Będę musiała w końcu coś upiec.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię śliwki, a ciasto wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam tego typu słodkości

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda ślicznie, bardzo smaczne musi byc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pięknie. Ja ostatnio zrobiłem cisto ze śliwkami i kruszonką i muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle. ;-) Właśnie jesienią lubię to ciasto najbardziej. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam, polecam. Świetnie smakuje w porze jesiennej, mniam :)

    OdpowiedzUsuń