Składniki:
- ok 1,30 kg cukinii (zielona i żółta)
- 500 g czerwonej papryki
- 400 g cebuli
- 0,5 szkl octu 10%
- 0,5 szkl cukru
- 200 g przecier pomidorowy
- 4 ząbki czosnku
- 3/4 łyżki soli himalajskiej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
Młode cukinie umyć i razem ze skórką pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku wsypać sól i wymieszać. Odłożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Jeśli jest taka możliwość od czasu do czasu warzywa przemieszać.
Warzywa razem z zalewą doprowadzić do wrzenia dodać cukier, przyprawy pokrojony czosnek i wymieszać. Gotować aż warzywa będą al dente a następnie wlać ocet dodać przecier pomidorowy i ponownie gotować kilka minut nie zapominając o mieszaniu. Jeśli nadmiar płynu się wygotuje a chcemy mieć sos rzadszy dolać wodę. Gorący sos przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić.
Włożyć słoiki do zimnego piekarnika nagrzać do 120 stopni i po otrzymaniu pożądanej temperatury pasteryzować około 25 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić słoiki do ostygnięcia.
Sos pasteryzowałam w Piekarniku Elektolux EZF5C50V.
Przepis na sos znalazłam u Kasi jednak go trochę zmodyfikowałam.
O muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń