Ciasto na weekend być musi a tym bardziej jak za oknem sypie i mrozi. Na ogrzanie po powrocie z pracy lub spaceru najlepsza oczywiście będzie kawa lub pyszna i aromatyczna HERBATA. Duży wybór i dobrej jakości herbaty owocowe, zielone, białe, ziołowe, czerwone i zestawy prezentowe znajdziecie w jednym miejscu a mianowicie w sklepie Konesso.pl. Oprócz herbat mają również szeroki asortyment kaw, ekspresy do kawy a także smakołyki, których nie kupicie w sklepie stacjonarnym. Szybka i sprawna wysyłka więc szczerze wam polecam zrobić u nich zakupy.
Składniki:
Biszkopt orzechowy:
- 8 szt jajek L
- 8 łyżek cukru
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 3 szkl mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 puszka brzoskwiń
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
Dodatkowo:
- 100 g orzechy włoskie krojone
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać przez sitko wymieszać z orzechami, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż.
Krem:
W jednej szklance mleka zmiksować proszek budyniowy, żółtka i mąkę pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać zmiksowaną masę i zagotować. Zdjąć z ognia i gotowy budyń przykryć z góry folią spożywczą. Ostudzić.
Masło utrzeć do białości ucierając dodawać porcjami zimny budyń. Na końcu dodać odsączone i pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na kremie.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, 3/4 kremu, biszkopt,1/4 kremu, polewa i posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz