Strony

piątek, 21 stycznia 2022

Ciasto orzechowo brzoskwiniowe

Ciasto na weekend być musi a tym bardziej jak za oknem sypie i mrozi. Na ogrzanie po powrocie z pracy lub spaceru najlepsza oczywiście będzie kawa lub pyszna i aromatyczna HERBATA. Duży wybór i dobrej jakości herbaty owocowe, zielone, białe, ziołowe,  czerwone i zestawy prezentowe znajdziecie  w jednym miejscu a mianowicie w sklepie Konesso.pl. Oprócz herbat mają również szeroki asortyment kaw, ekspresy do kawy a także smakołyki, których nie kupicie w sklepie stacjonarnym. Szybka i sprawna wysyłka więc szczerze wam polecam zrobić u nich zakupy.



Składniki:

Biszkopt orzechowy:

  • 8 szt jajek L
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowo-brzoskwiniowy:

  • 250 g masła
  • 3 szkl mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 puszka brzoskwiń
Polewa czekoladowa:

  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
Dodatkowo:
  • 100 g orzechy włoskie krojone

Przygotowanie: 
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać przez sitko wymieszać z orzechami, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż.
Krem:
W jednej szklance mleka zmiksować proszek budyniowy, żółtka i mąkę pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać zmiksowaną masę i zagotować. Zdjąć z ognia i gotowy budyń przykryć z góry folią spożywczą. Ostudzić.
Masło utrzeć do białości ucierając dodawać porcjami zimny budyń. Na końcu dodać odsączone i pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na kremie.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, 3/4 kremu, biszkopt,1/4 kremu, polewa i posypać orzechami. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz