Takie roladki możecie śmiało zrobić przy okazji gotowania niedzielnego rosołu. Mając wywar i marchewkę to już te najbardziej czasochłonne składniki mamy gotowe. Taki kolorowy półmisek świetnie sprawdzi się na świątecznym stole na imprezie albo po prostu na śniadanie lub kolację.
Składniki:
Roladki:
- 7 plasterków szynki konserwowej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 0,5 łyżki chrzanu
- 1 płaska łyżka majonezu
- sól, pieprz do smaku
Galareta:
- około 1,5 szkl wywaru z rosołu
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 marchewka ugotowana
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Jajka zetrzeć na drobnych oczkach dodać chrzan, majonez, szczypiorek wymieszać i doprawić do smaku. Masę ułożyć na szynce zwinąć w rulon, ułożyć na półmisku. Udekorować półmisek wg własnej wyobraźni. Wywar przecedzić przez gęste sitko, podgrzać wsypać żelatynę wymieszać do rozpuszczenia się i odstawić do ostudzenia. Gdy wywar zacznie tężeć zalać nim roladki. Odłożyć w zimne miejsce do stężenia.
Polecam również roladki nadziewane serkiem. klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz