Śniadanie na słodko? Czemu nie. Taki omlet można zrobić bardzo szybko i dostarczy nam sporo energii na resztę dnia. Owoce oczywiście można dodawać według upodobań lub sezonu. By zrobić taki omlet niestety potrzebujemy patelni z pokrywką. Ja od jakiegoś czasu testuję patelnię WOLL z odpinaną rączką i jak do tej pory jestem z niej mega zadowolona. Zrobiłam już naleśnik pieczony z owocami tzw. Dutch baby oraz schab w sosie cygańskim. Patelnie o różnych wymiarach z pokrywką lub bez z odpinaną rączką oraz akcesoria możecie zamówić w sklepie internetowym WOLL. Zachęcam do zakupów bo naprawdę jakość jest rewelacyjna.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżeczki odżywki białkowej
- masło w sprayu
- dowolne owoce
- jogurt naturalny lub owocowy
Przygotowanie:
Białka zmiksować na sztywną pianę dodać żółtka i miksować do momentu uzyskania sztywnej masy (taka jak na biszkopt). Wsypać odżywkę białkową i delikatnie wymieszać.
Patelnię o średnicy 24 cm spryskać masłem i podgrzać. Na podgrzaną patelnię wlać masę jajeczną, przykryć pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu do momentu aż masa z góry przestanie być lejąca. Za pomocą szerokiej szpatułki odwrócić omlet i dosmażyć na złoto z drugiej strony wtedy już bez przykrycia. ciepły omlet posmarować jogurtem i dodać ulubione owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz