Najczęściej u mnie ze schabu jest pieczeń w sosie własnym lub schabowy. Ale to danie jest świetną alternatywą na jego wykorzystanie. Schab duszony w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek smakuje wyśmienicie. Danie to jest proste w wykonaniu i możemy go podać na obiad, uroczystości rodzinne lub spotkanie ze znajomymi. Ale by móc zrobić schab w cygańskim sosie potrzebujemy dobrej patelni. Ja użyłam patelnię tytanową z odpinaną rączką WOLL. Dodatkowo na wyposażeniu patelni jest żaroodporna pokrywka, która pozwala na przykrycie potrawy i wolne duszenie. Możecie powiedzieć, że patelnia droga ale tu cena do jakości jest według mnie zrównoważona.
Składniki:
- około 600 g schabu bez kości
- 0,5 papryki żółtej
- 0,5 papryki czerwonej
- 300 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- około 500 ml bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- Do smaku:
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra,
- cukier, majeranek
Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć, oczyścić z białej błony i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na dużym ogniu na rumiano. Zdjąć mięso z patelni. Na tej samej patelni lekko zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę następnie dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażać do odparowania wody. Dodać pokrojone w plasterki papryki, pokrojony czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać schab podlać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości schabu. Gdy schab będzie miękki dodać przecier, passatę, wymieszać doprawić do smaku. Dusić bez pokrywki jeszcze około 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeśli chodzi o podanie czasu do duszenia ciężko jest się określić, bo to zależy od tego jaki kupimy schab. Czasami wystarczy 20 minut a zdarzyło mi się, że dusiłam już i 40 minut.
Napewno smaczne danie i sama podam mojel rodzinie..pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie i apetycznie 😊 a patelnia jest świetna, też mam taką i polecam każdemu 😉
OdpowiedzUsuńTak, patelnia jest mega. :)
Usuń