Strony

niedziela, 10 kwietnia 2022

Ciasto bakaliowe

 To ciasto dedykuję tym, którzy lubią bakalie i ciasta z alkoholem. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się przegryzły. Do upieczenia na święta lub inne uroczystości rodzinne i z pewnością zaskoczycie nim gości.

Wszystkie bakalie i nie tylko użyte do ciasta możecie kupić w atrakcyjnej cenie w sklepie BRAT.PL  Dodatkowo czeka na was 15% rabat* na hasło ALA15  

* Rabat obowiązuje do końca maja 2022 jedna osoba może z niego skorzystać raz i nie łączy się z innymi promocjami.

  


Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g orzechów włoskich mielonych
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

  • Krem bakaliowy:
  • 50 g orzechów włoskich krojonych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 szkl adwokatu lub innego likieru
  • 250 g masła
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać niewielkimi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wymieszaną jednolitą masę wylać na blaszkę o wymiarach 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut.

Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35824 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować masę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 25 minut.

Krem bakaliowy:
Dzień wcześniej wszystkie bakalie zalać adwokatem i włożyć do lodówki. Miękkie masło utrzeć do białości dodać po łyżce masła orzechowego i utrzeć. Stopniowo dodawać porcje bakali i ucierać. 
Na biszkopcie rozsmarować krem i położyć blat kokosowy.




2 komentarze:

  1. Pychota, idealne dla miłośników bakalii. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zarówno bakalie, jak i alkohol :) Z pewnością wypróbuję Twój przepis przy najbliższej okazji. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu, ale idzie mi całkiem dobrze. Przyznam, że całe dotychczasowe życie szłam na łatwiznę i dostawałam ciasta od mamy/kupowałam w cukierni. Niestety jakość "gotowców" drastycznie spada, a ceny szybują w górę. Właśnie dlatego wolę samodzielnie przygotować deser niż płacić za produkt, który nie odpowiada mi w stu procentach. Na Twoim blogu udało mi się znaleźć wiele pomysłów na kolejne specjały :)

    OdpowiedzUsuń