To ciasto dedykuję tym, którzy lubią bakalie i ciasta z alkoholem. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się przegryzły. Do upieczenia na święta lub inne uroczystości rodzinne i z pewnością zaskoczycie nim gości.
Wszystkie bakalie i nie tylko użyte do ciasta możecie kupić w atrakcyjnej cenie w sklepie BRAT.PL Dodatkowo czeka na was 15% rabat* na hasło ALA15
* Rabat obowiązuje do końca maja 2022 jedna osoba może z niego skorzystać raz i nie łączy się z innymi promocjami.
Składniki:
- Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 100 g orzechów włoskich mielonych
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Beza kokosowa:
- 4 białka
- 150 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- Krem bakaliowy:
- 50 g orzechów włoskich krojonych
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 szkl adwokatu lub innego likieru
- 250 g masła
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać niewielkimi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wymieszaną jednolitą masę wylać na blaszkę o wymiarach 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać niewielkimi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wymieszaną jednolitą masę wylać na blaszkę o wymiarach 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut.
Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35824 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować masę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 25 minut.
Krem bakaliowy:
Dzień wcześniej wszystkie bakalie zalać adwokatem i włożyć do lodówki. Miękkie masło utrzeć do białości dodać po łyżce masła orzechowego i utrzeć. Stopniowo dodawać porcje bakali i ucierać.
Na biszkopcie rozsmarować krem i położyć blat kokosowy.
Pychota, idealne dla miłośników bakalii. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zarówno bakalie, jak i alkohol :) Z pewnością wypróbuję Twój przepis przy najbliższej okazji. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu, ale idzie mi całkiem dobrze. Przyznam, że całe dotychczasowe życie szłam na łatwiznę i dostawałam ciasta od mamy/kupowałam w cukierni. Niestety jakość "gotowców" drastycznie spada, a ceny szybują w górę. Właśnie dlatego wolę samodzielnie przygotować deser niż płacić za produkt, który nie odpowiada mi w stu procentach. Na Twoim blogu udało mi się znaleźć wiele pomysłów na kolejne specjały :)
OdpowiedzUsuń