- Składniki:
- pierś z indyka 700 g
- papryka żółta kawałek
- papryka czerwona kawałek
- papryka zielona kawałek
- marchewki bobaski z puszki 2 łyżki
- mozzarella 1 kulka
- pietruszka zielona krojona 1 łyżka
- Marynata:
- sól 0,5 łyżeczki
- pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki
- marynata do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne 1 łyżeczka
- czosnek 3 ząbki
- olej 3 łyżki
- musztarda francuska 1 łyżka do posmarowania
Przygotowanie:
Marynata: czosnek obrać rozetrzeć z solą włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać . Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa , lekko rozbić . Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć paski papryk , marchewki , pokrojoną w plasterki mozzarelle i zieloną pietruszkę . Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty i rozsmarować na górze musztardę . Roladę odłożyć na 1 godzinę do lodówki . Włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie związać . Ułożyć roladę w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika 200 st na 1 godzinę . Po godzinie rozciąć rękaw roladę polać powstałym sosem i włożyć jeszcze na 10 min .
Spróbowałem - wyszła świetna. Nie tylko na Wielkanoc, ale także na przepyszny niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowała,oczywiście można robić nie tylko w święta.
UsuńZachęcające danie;)
OdpowiedzUsuń