Strony

wtorek, 26 lutego 2013

Rolada z indyka z papryką i marchewką


    Składniki:
  • pierś z indyka 700 g
  • papryka żółta kawałek
  • papryka czerwona kawałek
  • papryka zielona kawałek
  • marchewki bobaski z puszki 2 łyżki
  • mozzarella 1 kulka
  • pietruszka zielona krojona 1 łyżka
  • Marynata:
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki
  • marynata do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • olej 3 łyżki
  • musztarda francuska 1 łyżka do posmarowania


Przygotowanie:

Marynata: czosnek obrać rozetrzeć z solą włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać . Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa , lekko rozbić . Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć paski papryk , marchewki , pokrojoną w plasterki mozzarelle i zieloną pietruszkę . Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty i rozsmarować na górze musztardę . Roladę odłożyć na 1 godzinę do lodówki . Włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie związać . Ułożyć roladę w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika 200 st na 1 godzinę . Po godzinie rozciąć rękaw roladę polać powstałym sosem i włożyć jeszcze na 10 min .

3 komentarze:

  1. Spróbowałem - wyszła świetna. Nie tylko na Wielkanoc, ale także na przepyszny niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowała,oczywiście można robić nie tylko w święta.

      Usuń