Strony

wtorek, 26 lutego 2013

Schab z jabłkami i pomarańczą


Składniki:
  • schab bez kości 1 kg
  • jabłka 2 szt
  • pomarańcza 1 szt
  • tymianek do oprószenia
  • majeranek 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • sól 1 łyżeczka
Przygotowanie:

 Schab oczyścić , umyć , osuszyć. Natrzeć majerankiem , słodką papryką , pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą . Odstawić schab w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.Schab naciąć na 1,5 cm plasterki ( nie przecinając do końca ) . Jabłka razem z skórką pokroić w plasterki około 1 cm ,wydrążyć gniazda nasienne , skropić sokiem z pomarańczy i oprószyć tymiankiem . Pomiędzy każdym nacięciem natrzeć schab sokiem z pomarańczy i włożyć plasterki jabłek . Na górę położyć dwa plasterki pomarańczy i schab owinąć sznurkiem . Włożyć do rękawa do pieczenia szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 45 minut . Wyjąć rozciąć rękaw i włożyć jeszcze na 15 min .

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis:) Z takimi dodatkami schabu jeszcze nie piekłam, ale spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń