Składniki:
- 200 g rabarbar czerwony
- cukier do smaku
- 250 ml zimnej kremówki 30 %
- bezy
- truskawki do dekoracji
Rabarbar oczyści ,obrać z skórki i pokroić w małe kawałki.Do rondelka wlać trochę wody dodać rabarbar 2 łyżki cukru i gotować do miękkości.W zależności od ilości płynu podsmażać rabarbar od czasu do czasu mieszając do odparowania i uzyskania gęstawej masy.Dosłodzić do smaku i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno(nie słodzimy). Bezy podzielić na mniejsze kawałki. W szklance układać warstwami:bita śmietana,bezy,mus rabarbarowy.Udekorować bezą,truskawką i listkiem mięty.Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
To musi być przepyszne! Chętnie wpadłabym na choć jeden deserek :)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne ,zapraszam możesz wpadać.
UsuńJakie śliczne deserki! <3 <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar :)
Dziękuję.
UsuńDeserek kusi swoim wygladem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Robiłam taki w zeszłym roku, chyba trzeba będzie powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńJa tam rabarbar uwielbiam i możesz dalej zasypywać mnie przepisami z tym warzywem:D
OdpowiedzUsuńJa też lubię.
UsuńWitam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2013/06/nominacja.html
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy :)
Dziękuję za nominację.
UsuńŚwietna wariacja! Poza kompotem i ciastami z rabarbarem, nigdy nie jadłam go w innej postaci. Ale to wygląda przepysznie! Na pewno warte jest spróbowania. :D
OdpowiedzUsuńPaula zachęcam do spróbowania,warto.
Usuńwygląda na to że taki deserek będę mógł w kuchni robić przez najbliższe dwa miesiące. Rabarbar rośnie w ogrodzie jak salony, sezon truskawkowy właśnie się rozpoczął i tylko muszę jeszcze bezy kupić i gotowe - dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńBezy proponuję upiec,domowe są zdecydowanie lepsze jak sklepowe.
Usuńfajne, dodaję do listy do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńBlog about life and travelling
Blog about cooking
doskonały pomysł na deser:) wygląda wyśmienicie:) pychotka:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńI wyśmienicie smakuje.
UsuńSuper pomysł na szybki i pyszny deser:)
OdpowiedzUsuńAnula masz rację to szybki deserek.
UsuńCudne połączenie - bezy idealnie równoważą kwaśny smak rabarbaru. Pycha!
OdpowiedzUsuńMasz rację idealnie się uzupełniają smaki.
Usuńświetny deser,musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńOj tak nawet bardzo.
Usuń