wtorek, 4 czerwca 2013

Eton mess z rabarbarem

Ciąg dalszy słodkości z rabarbarem.Wiem, jestem mało tematyczna ostatnio ale co ja poradzę jak lubię rabarbar.Jak się sezon skończy to już nie będzie przepisów z rabarbarem.Deser Eton Mess z bezami uwielbiamy więc zrobiłam z musem rabarbarowym.Palce lizać.


Składniki:
  • 200 g rabarbar czerwony
  • cukier do smaku
  • 250 ml zimnej kremówki 30 %
  • bezy
  • truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
 
Rabarbar oczyści ,obrać z skórki i pokroić w małe kawałki.Do rondelka wlać trochę wody dodać rabarbar 2 łyżki cukru i gotować do miękkości.W zależności od ilości płynu podsmażać rabarbar od czasu do czasu mieszając do odparowania i uzyskania gęstawej masy.Dosłodzić do smaku i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno(nie słodzimy). Bezy podzielić na mniejsze kawałki. W szklance układać warstwami:bita śmietana,bezy,mus rabarbarowy.Udekorować bezą,truskawką i listkiem mięty.Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. 


23 komentarze:

  1. To musi być przepyszne! Chętnie wpadłabym na choć jeden deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne deserki! <3 <3
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Deserek kusi swoim wygladem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Robiłam taki w zeszłym roku, chyba trzeba będzie powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tam rabarbar uwielbiam i możesz dalej zasypywać mnie przepisami z tym warzywem:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2013/06/nominacja.html
    Zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna wariacja! Poza kompotem i ciastami z rabarbarem, nigdy nie jadłam go w innej postaci. Ale to wygląda przepysznie! Na pewno warte jest spróbowania. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda na to że taki deserek będę mógł w kuchni robić przez najbliższe dwa miesiące. Rabarbar rośnie w ogrodzie jak salony, sezon truskawkowy właśnie się rozpoczął i tylko muszę jeszcze bezy kupić i gotowe - dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezy proponuję upiec,domowe są zdecydowanie lepsze jak sklepowe.

      Usuń
  9. doskonały pomysł na deser:) wygląda wyśmienicie:) pychotka:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na szybki i pyszny deser:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne połączenie - bezy idealnie równoważą kwaśny smak rabarbaru. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny deser,musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń