Składniki:
- Ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 żółtko
- 230 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżka masła
- szczypta soli
- Farsz
- 1 szkl czerwonej soczewicy
- 2 szkl wody
- 1 łyżeczka kucharka
- 1 cebula większa
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 marchewka mniejsza
- sól, pieprz ziołowy, pieprz kolorowy, imbir, chili pieprz cayenne do smaku
- olej rzepakowy
Farsz:
Soczewicę przepłukać, zalać wodą i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na sitko do odsączenia. Cebulę drobno posiekać, lekko zrumienić na oleju, dodać pokrojony drobniutko czosnek i startą na drobnych oczkach oczyszczoną marchewkę. Całość chwilkę dusić, przestudzić i dodać do soczewicy. Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie).
Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misce robota. Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło. Ciasto podsypać mąką, rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka, nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić. Zagotować wodę, dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około 5 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną na oleju rzepakowym cebulką. Jeśli robimy podsmażane odłożyć do ostudzenia. Podpiec na rumiano na oleju rzepakowym i polać zrumienioną cebulką.
*Ciasto możemy zagnieść ręcznie a zamiast urządzeniem wykroić szklanką i zlepić ręcznie.
Wyglądają bardzo apetycznie:) Moje doświadczenia z soczewicą jak na razie ograniczyły się tylko do zupy, ale pierożki bardzo mnie zachęciły.
OdpowiedzUsuńsoczewicę uwielbiam :) bardzo fajny pomysł na farsz do pierogów ;) i jaki zdrowy :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądaja,a takiego farszu nie znam:)
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu mam ochotę wykorzystać soczewicę jako farsz. Twój pomysł na pierogi mi się podoba - wypróbuję!:)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalny pomysł na pierogi, i takie zrumienione najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńJa się cały czas szykuję na takie pierogi. Musze wreszcie zrobić!
OdpowiedzUsuńwyglądają zabójczo smacznie, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń