Składniki:
- Spód
- 250 g herbatniki szkolne
- 150 g masła
- 3 łyżeczki kakao
- Masa serowa
- 1kg twaróg sernikowy w wiaderku
- 180 g jogurt naturalny
- 200 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki kopiaste żelatyny
- 1/3 szk wody
- 350 g czarnej porzeczki
- 200 g cukru
- Góra
- 250 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szt śmietan fix
Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze dodać ciepłe roztopione masło i zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 28 cm, dociskając i wyrównując powierzchnię.
Masa serowa: Ser, jogurt naturalny, cukier(200 g) i sok z cytryny zmiksować. Dodawać małym strumieniem rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę i cały czas miksować. Połowę białej masy wylać na spód z herbatników i włożyć do lodówki. Czarną porzeczkę razem z cukrem(200 g) zmiksować blenderem na mus. Dodać do reszty masy serowej i wylać na białą masę serową. Włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i czarną porzeczką.
Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i śmietan fix. Całość zmiksować.
* inspiracje z małymi modyfikacjami stąd.
Mnie też z pewnością by posmakował,niestety u mnie porzeczki w tym roku słabo owocują.
OdpowiedzUsuńA ja mam w tym roku dosyć sporo stąd pomysł żeby zrobić ten sernik.Ale ja myślę że z borówkami sprawdzi się równie dobrze.
Usuńa ja wcale nie mam a torcik super jak zawsze
UsuńWygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńbajecznie wygląda :) pewnie też tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle:)I tak pięknie udekorowany. Chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńale ładnie ozdobiony!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:) pycha:)
OdpowiedzUsuńCudowny sernik! Pyszny i piękny!
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie:) takie zestawienie bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuń