Składniki:
- ogórki konserwowe dowolna ilość
- Zalewa:
- 1 szk octu 10% Jamar
- 1 szk cukru
- 4 szk wody
- 2 łyżki soli
- Na każdy słoik:
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- gałązce koperku
- 3 ząbki czosnku
- 2 cienkie plasterki papryczki
- 2 plasterki cebuli
Ogórki dokładnie umyć i powkładać do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, koper, czosnek, papryczkę chili, cebulę. Składniki zalewy wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia się cukru i ciepłą zalewą zalać ogórki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 5-8 minut od zagotowania.
Super:) Uwielbiam takie lekko ostre, kupuje takie, sa naprawde pyszne:)
OdpowiedzUsuńNam też bardzo smakują.
UsuńAle będziesz miała rewelacyjnie zapełnioną spiżarnię:)
OdpowiedzUsuńNa zimę trochę zapasów trzeba zrobić.
UsuńRobię na ostro, ale takich jeszcze nie przygotowywałam:)
OdpowiedzUsuńpyszne :) zimą będą wielkim skarbem :D
OdpowiedzUsuńTak, tak teraz trochę pracy jest ale w zimie to już tylko zejść do piwnicy i gotowe.
UsuńLubię, gdy ogórki konserwowe mają ostrzejszy smak. Te na pewno są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJa też miałam je w tym roku zrobić, ale zbrakło mi ogórków;):) Ale przepis czeka na przyszły rok:)
OdpowiedzUsuń