Przyznam się szczerze, zrobiłam pierwszy raz. Ale jest to smaczne danie i w miarę szybko można go zrobić. Mam w planach zrobić również z innymi dodatkami. Do ryżu dodałam białe półwytrawne wino Celebro oraz świeże, pachnące leśne grzybki.
Składniki:
200 g ryżu do risotto
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
500 ml bulionu drobiowego
150 ml białego półwytrawnego wina Celebro
250 g grzybów leśnych (borowiki, maślaki)
1 średnia cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki masła dodać cebulę i leciutko zeszklić. Dodać odsączone grzyby i chwilkę podsmażyć.
Na dużej patelni rozpuścić masło dodać olej rzepakowy, wsypać ryż i mieszać do momentu aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu do momentu aż ryż wchłonie wino.
Dolewać porcjami bulion i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie miękki.
Na koniec dodać podsmażone grzyby, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Lubię risotta,a w dodatku z grzbkami to już rarytas:)
OdpowiedzUsuńJa też robiłam jest pyszny,będę robić jeszcze raz.
OdpowiedzUsuńuwielbiam risotto :) <3
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)