Strony

wtorek, 10 września 2013

Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym

Dzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie.


Składniki:
  • Spód
  • 225 g ciastka digestive
  • 100 g masła
  • Masa sernikowa
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 ml zimnej kremówki
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki żelatyny
  • Galaretka z musem
  • 1 szt galaretka malinowa
  • 80 g jeżyn
  • 120 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • maliny i jeżyny do dekoracji
Przygotowanie:
 
Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. 

Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski dodać cukier puder i esencję waniliową, wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w ciepłym mleku, letnią wlewać do masy serowej i wymieszać. 
Masę serową wylać na spód z herbatników i odłożyć do stężenia do lodówki. Do malin i jeżyn dodać cukier i gotować około 4-5 minut. Przelać na sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Sernik bardzo dobrze schłodzić. Tortownica o średnicy 24 cm.

24 komentarze:

  1. Serniczek jest absolutnie fantastyczny!CUDO!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu, cudny jest ten Twój serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie to sernik idealny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje Wam bardzo za miłe komentarze, bardzo się cieszę że się podoba serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik ekstra i te malinki na spodzie :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, malinki są pyszne, tym bardziej że z mojego ogrodu.

      Usuń
  6. Alinko, ale równiutki :) widać, że mistrzowskie dzieło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po raz pierwszy udało mi się zrobić w miarę równo, ale to zasługa nowej tortownicy.:)

      Usuń
  7. Mistrzostwo, normanie pypcia dostane;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jejku:) W takim razie żeby odpadł musisz taki serniczek zrobić.

      Usuń
  8. Jestem pod wrażeniem.Super

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglada! Proszę o podpowiedz: czym wyłożyć, wysmarować tortownicę by ładnie sernik z niej „wyszedł”.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat ja używam tortownicy z silikonowym odpinanym obrzeżem. Jest super do ciast na zimno ale do pieczenia również często jej używam.

      Usuń