Składniki:
- Spód
- 225 g ciastka digestive
- 100 g masła
- Masa sernikowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 250 ml zimnej kremówki
- 100 ml mleka
- 4 łyżki żelatyny
- Galaretka z musem
- 1 szt galaretka malinowa
- 80 g jeżyn
- 120 g malin
- 2 łyżki cukru
- maliny i jeżyny do dekoracji
Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki.
Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski dodać cukier puder i esencję waniliową, wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w ciepłym mleku, letnią wlewać do masy serowej i wymieszać.
Masę serową wylać na spód z herbatników i odłożyć do stężenia do lodówki. Do malin i jeżyn dodać cukier i gotować około 4-5 minut. Przelać na sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Sernik bardzo dobrze schłodzić. Tortownica o średnicy 24 cm.
Serniczek jest absolutnie fantastyczny!CUDO!!!
OdpowiedzUsuńAlinko sernik wygląda przecudnie;):)
OdpowiedzUsuńRówniutki, jak namalowany :)
OdpowiedzUsuńAlu, cudny jest ten Twój serniczek:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to sernik idealny!
OdpowiedzUsuńJaki równiusieńki,wspaniały!
OdpowiedzUsuńDziękuje Wam bardzo za miłe komentarze, bardzo się cieszę że się podoba serniczek.
OdpowiedzUsuńcudowny
Usuńsernik ekstra i te malinki na spodzie :) mniam!
OdpowiedzUsuńTak, malinki są pyszne, tym bardziej że z mojego ogrodu.
UsuńAlinko, ale równiutki :) widać, że mistrzowskie dzieło ;)
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy udało mi się zrobić w miarę równo, ale to zasługa nowej tortownicy.:)
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo, normanie pypcia dostane;))
OdpowiedzUsuńO jejku:) W takim razie żeby odpadł musisz taki serniczek zrobić.
UsuńJestem pod wrażeniem.Super
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę.
Usuńchcę kawałek :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować.
UsuńImponujący :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!!
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada! Proszę o podpowiedz: czym wyłożyć, wysmarować tortownicę by ładnie sernik z niej „wyszedł”.
OdpowiedzUsuńAkurat ja używam tortownicy z silikonowym odpinanym obrzeżem. Jest super do ciast na zimno ale do pieczenia również często jej używam.
Usuń