Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 9 łyżek kakao
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 4 duże jajka
- 250 ml oleju rzepakowego
- 300 ml szampana
- 200 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 50 ml śmietany kremówki 30%
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao przesiać. Jajka z cukrem i esencją waniliową roztrzepać dodać olej, szampan i ponownie wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Formę wysmarować i wysypać mąką. Wlać ciasto i piec około 60-70 min do suchego patyczka. Przez 30 minut piec w temperaturze 160 stopni a następnie zwiększyć temperaturę na 170 stopni. Po upieczeniu wyjąć z pieca a po około 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną babkę polać polewą czekoladową. Babka jest na dużą formę o pojemności 2,5 litra.
Ten szampan musi dawać oryginalnego posmaczku! :)
OdpowiedzUsuńcudowna !
OdpowiedzUsuńSzampan i czekolada razem? Jestem w niebie :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie na blogu też sezon na babki:-) Ta czekoladowa wygląda smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńPiękna, dorodna baba. I do kawy ale już z szampanem.... Świetne rozwiązanie :)
OdpowiedzUsuńCiągle słyszę o takiej babce na szampanie. Twoja śliczna! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Świetny przepis na babkę, wyszła cudownie :)
OdpowiedzUsuńBabka z szampanem?czemu nie...:)
OdpowiedzUsuń