Strony

środa, 25 czerwca 2014

Tort czekoladowy z kokosem i owocami

Wpis z opóźnieniem ale ten pyszny tort zrobiłam z okazji Dnia Ojca. Trochę się napracowałam ale było warto. Smak, prezentacja, uśmiechnięte  i zadowolone miny rodzinki wynagrodziły wszystko. Jeśli lubicie czekoladę i kokos musicie go zrobić. Po raz pierwszy robiłam dekorację ala koszyczek. Bałam się tego ale to wcale nie jest trudne i jeśli posiadacie taką końcówkę do szprycy nie ma się czego bać.Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff



Składniki:
  • Biszkopt
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa
  • 250 ml mleka 
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  •  130 g kokosu
  • 100 g masła
  • Krem czekoladowy
  • 4 jajka duże
  • 1 szkl cukru
  • 1 czekolada gorzka
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • Do dekoracji
  • dżem z czarnej porzeczki
  • maliny
  • poziomki
  • czerwona i czarna porzeczka
  • złote perełki
  • mięta
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momenty aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec około 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Z zimnego biszkoptu zdjąć z dna papier i przekroić dwa razy wzdłuż uzyskując trzy placki.
Masa kokosowa: Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, dodać kokos i na średnim ogniu gotować około 15 minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić masę do przestudzenia.
Krem czekoladowy:
Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć z ognia. (masa powinna być puszysta jak na biszkopt). Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach lub rozdrobnioną w blenderze czekoladę oraz stopniowo dodawać przesiane przez sitko kakao. Delikatnie mieszać łyżką masę do rozpuszczenia się czekolady i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości i miksując stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. 
Warstwy tortu: blat biszkoptu, posmarować dżemem, letnia masa kokosowa, blat biszkoptu, 1/4 kremu czekoladowego, posypać malinami, blat biszkoptu
Boki i górę tortu posmarować cienko kremem. Boki za pomocą szprycy udekorować na kształt koszyczka. Na górze dookoła zrobić dekorację z kremu ułożyć złote perełki i owoce. Włożyć do lodówki do schłodzenia. 




Tymi końcówkami dekorowałam tort.
Masa kokosowa z Moje Wypieki
Przysmaki dla taty 4Lato w pełni!Przysmaki dla taty 4

 





26 komentarzy:

  1. super :) to się nazywa tort :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny :) Dekoracja pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku jakie cudo, fantastyczny!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu cud! Majstersztyk!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort niesamowicie piękny. Alinko cudnie go udekorowałaś :) Jestem pod wrażeniem. Godny na takie święto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo oryginalna dekoracja ,smakowo też świetny.

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowny, aż miło popatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O rany, jaki genialny tort! Jestem pod wrażeniem, wygląda jak z najlepszej cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort iście mistrzowski! Brawo!;)

    OdpowiedzUsuń
  11. o matko aż szkoda go jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Królewski tort na bogato :) Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękny tort! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Niezła dekoracja, fajny koszyk Ci wyszedł :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, wygląda zjawiskowo! Wygrana się należy- bez dwóch zdań!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aluniu ale ty masz zdolności :) piękne torty pieczesz :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jesteś prawdziwą mistrzynią tortów i nie tylko. Wszystkie wyglądaja pieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jest cudowny normalnie mistrzostwo świata złoty medal

    OdpowiedzUsuń
  19. Tort przepiękny jak tak samo smakuje jak wygląda to niebo w gębie....!!!!!

    OdpowiedzUsuń