Składniki:
- Biszkopt
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa kokosowa
- 250 ml mleka
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 130 g kokosu
- 100 g masła
- Krem czekoladowy
- 4 jajka duże
- 1 szkl cukru
- 1 czekolada gorzka
- 3 łyżki kakao
- 250 g masła
- Do dekoracji
- dżem z czarnej porzeczki
- maliny
- poziomki
- czerwona i czarna porzeczka
- złote perełki
- mięta
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momenty aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec około 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Z zimnego biszkoptu zdjąć z dna papier i przekroić dwa razy wzdłuż uzyskując trzy placki.
Masa kokosowa: Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, dodać kokos i na średnim ogniu gotować około 15 minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić masę do przestudzenia.
Krem czekoladowy:
Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć z ognia. (masa powinna być puszysta jak na biszkopt). Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach lub rozdrobnioną w blenderze czekoladę oraz stopniowo dodawać przesiane przez sitko kakao. Delikatnie mieszać łyżką masę do rozpuszczenia się czekolady i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości i miksując stopniowo dodawać zimną masę czekoladową.
Warstwy tortu: blat biszkoptu, posmarować dżemem, letnia masa kokosowa, blat biszkoptu, 1/4 kremu czekoladowego, posypać malinami, blat biszkoptu
Boki i górę tortu posmarować cienko kremem. Boki za pomocą szprycy udekorować na kształt koszyczka. Na górze dookoła zrobić dekorację z kremu ułożyć złote perełki i owoce. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Tymi końcówkami dekorowałam tort.
Masa kokosowa z Moje Wypieki
super :) to się nazywa tort :)
OdpowiedzUsuńCudowny :) Dekoracja pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńTort jest przepiekny!!!
OdpowiedzUsuńJejku jakie cudo, fantastyczny!!!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, podziwiam :)
OdpowiedzUsuńPo prostu cud! Majstersztyk!
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie!!!
OdpowiedzUsuńTort niesamowicie piękny. Alinko cudnie go udekorowałaś :) Jestem pod wrażeniem. Godny na takie święto :)
OdpowiedzUsuńZjawiskowy!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalna dekoracja ,smakowo też świetny.
OdpowiedzUsuńcudowny, aż miło popatrzeć:)
OdpowiedzUsuńO rany, jaki genialny tort! Jestem pod wrażeniem, wygląda jak z najlepszej cukierni.
OdpowiedzUsuńMistrzostwo świata.
OdpowiedzUsuńTort iście mistrzowski! Brawo!;)
OdpowiedzUsuńPo prostu boski!!
OdpowiedzUsuńo matko aż szkoda go jeść :)
OdpowiedzUsuńKrólewski tort na bogato :) Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort! :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Niezła dekoracja, fajny koszyk Ci wyszedł :D
OdpowiedzUsuńWow, wygląda zjawiskowo! Wygrana się należy- bez dwóch zdań!!! :)
OdpowiedzUsuńAluniu ale ty masz zdolności :) piękne torty pieczesz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJesteś prawdziwą mistrzynią tortów i nie tylko. Wszystkie wyglądaja pieknie. :)
OdpowiedzUsuńjest cudowny normalnie mistrzostwo świata złoty medal
OdpowiedzUsuńTort przepiękny jak tak samo smakuje jak wygląda to niebo w gębie....!!!!!
OdpowiedzUsuń