Składniki:
- 1 kg borówki amerykańskiej
- 250 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki sok z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Borówki oczyścić, przełożyć na
durszlak i przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia z nadmiaru wody.
Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, dodać sok z cytryny przemieszać. Na
wolnym ogniu mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut
od czasu do czasu mieszając. W niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać
mąkę ziemniaczaną wlać do borówek i zagotować. Żelatynę rozpuścić w
gorącej wodzie wlać do borówek, wymieszać i zdjąć z ognia. Gorącą
frużelinę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry
dnem. Pozostawić do ostudzenia. Na drugi dzień garnek wyłożyć na dnie
ściereczką włożyć słoiki, zalać do 2/3 wysokości wody doprowadzić do
wrzenia i pasteryzować 20 minut.
O mamuniu. Już widzę to cudo na gofrach ;)
OdpowiedzUsuńIdealna do gofrów ;)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
u mnie jeszcze dochodzą, ale też planuję frużelinę :) pycha!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam borówki amerykańskie! Zazdroszczę krzaczków w ogródku :)
OdpowiedzUsuńAlinko, tak mnie zachęciłaś swoim przepisem, że chętnie zrobię taką frużelinę. W zimie jak znalazł do deserów :) Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności:)))
OdpowiedzUsuńale smakowitości narobiłaś :) chyba skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Podoba mi się Twój przepis, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, smacznie z borówką amerykańską :)
OdpowiedzUsuńpyszota :)
OdpowiedzUsuńCudowna :D
OdpowiedzUsuńTeż mam parę krzaczków borówki :) Twoja frużelinka wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI od razu można sobie przypomnieć lato w zimowe dni :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
a kiedy dodaac sok z cytryny?
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam. :)
UsuńŻelatyna nie straci swoich właściwości podczas pasteryzowania?
OdpowiedzUsuńTo frużelina więc jest lekko płynna. Nie bedzie twarda jak dżem.
Usuńw innych przepisach fużelina jest bez żelatyny - czy żelatyna jest niezbędna ? Jan
OdpowiedzUsuńJa robię z żelatyną. Nie próbowałam bez ale jeśli masz przepisy bez żelatyny możesz taką zrobić. Możesz zrobić próbę i jedną porcję z żelatyną a drugą bez żelatyny i porównać.
UsuńIle ml wody potrzeba do rozpuszczenia mąki zimniaczanej oraz żelatyny?
OdpowiedzUsuńOkoło pół szklanki do mąk i tyle samo do żelatyny. Może być nawet mniej ale tak żeby dobrze rozmieszać mąkę i żelatynę. Nie może być też za mało żeby nie zrobiły się "kluski".
UsuńZrobiłam, pychota, polecam 👏👍
OdpowiedzUsuń