Strony

środa, 31 grudnia 2014

Shot bananowo czekoladowy

Jeśli nie spodobał się shot kawowy lub pomarańczowe zauroczenie to mam jeszcze jedną propozycję. Tym razem o smaku kawy i bananów. Ten shot jest mocniejszy od kawowego ponieważ jest na wódce.



Składniki:
  • 1/3 syropu czekoladowego
  • 1/3 nektaru bananowego
  • 1/3 wódki czystej
  • bita śmietana
  • przyprawa do deserów w młynku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze schłodzić.
Do kieliszka wlać na dno syrop czekoladowy. W shakerze wymieszać nektar bananowy z wódką. Wlewać po woli na syrop czekoladowy i wtedy utworzy się druga warstwa. Na górze szprycą do ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami nałożyć bitą śmietanę. Bitą śmietanę oprószyć delikatnie przyprawą do deserów.


Inspiracje znalazłam TU

wtorek, 30 grudnia 2014

Shot kawowy z bitą śmietaną

To kolejna propozycja na wieczór sylwestrowy. Shot kawowy również jest z niewielką ilością alkoholu. Jednak przyciąga wzrok ze względu na warstwy no i jest pyszny. Ilości podane są na wielkość kieliszka.



Składniki:
  • 1/4 syropu czekoladowego
  • 1/3 likieru o smaku kawy
  • bita śmietana
  • cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze schłodzić.
Do kieliszka  najpierw wlać syrop czekoladowy. Następnie wlewać likier kawowy wolnym strumieniem po ściance kieliszka wtedy utworzy się druga warstwa. Na wierzchu szprycą do dekorowania ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami  nałożyć bitą śmietanę. Posypać cukrem trzcinowym.


Inspiracje znalazłam TU

Pomarańczowe zauroczenie

W Sylwestrową noc musi być być kolorowo, zabawnie i z nutką alkoholu. Ja nie preferuję mocnych trunków. Lubię sobie wypić coś niskoalkoholowego. To jedna z moich propozycji.




Składniki:
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 25 ml syropu waniliowego
  • 30 ml soku z cytryny
  • 25 ml curacao
  • kostki lodu
Przygotowanie:
Do shaker wlać sok pomarańczowy, syrop waniliowy, sok z cytryny i energicznie potrząsnąć.Do szklanki wsypać 8 kostek lodu. Przelać sok z shakera i małym strumieniem wlać curacao. Szklankę zakręcić nie odrywając od stołu, żeby uwidocznić warstwy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.


Inspiracje znalazłam TU

Sernik z truflami

Bardzo lubię serniki i cukierki trufle. Pomyślałam, że może warto by je było połączyć ze sobą. Jeśli o mnie chodzi sernik wyszedł  rewelacyjny w smaku. Jednak młodszej córce, ze względu na alkohol w truflach nie bardzo zasmakował. Alkohol w smaku jest wyczuwalny.


Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 7 jajek
  • 80 g margaryny Palma z Bielmar
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 szt trufli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier puder
Przygotowanie:
 Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Margarynę rozpuścić. Trufle pokroić w drobną kostkę i obtoczyć w mące pszennej. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i wymieszać. Porcjami dodawać zmielony twaróg i wymieszać do połączenia się składników. Wlać zimną rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać porcjami do masy serowej i delikatnie mieszać do połączenia się i uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać pokrojone trufle i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową, wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik zostawić i lekko uchylić drzwi piekarnika. Sernik wyjąć jak piekarnik będzie zimny, dobrze schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 
Ciasta czy ciasteczka?

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Kuleczki rybne w zalewie

Takie kuleczki rybne zawsze robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.


Składniki:
  • 500 g fileta z morszczuka lub dorsza
  • 1 jajka
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Zalewa
  • 5 łyżek cukru
  • 1 litr wody
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 kulki pieprzu czarnego
  • 5 ziarenek kolendry
  • sól do smaku
  • 0,5 szkl octu 10%
Przygotowanie:
Filety z morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.
Cukier przypalić w garnku, wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Zagotować i gotować około 5-10 minut na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka. Doprawić i odłożyć do wystudzenia. W szklanym naczyniu zalać usmażone kulki rybne i odłożyć do lodówki najlepiej na cały dzień by kulki wsiąkły trochę zalewy i by przegryzły się smaki.



Wigilia 2014

niedziela, 28 grudnia 2014

Ryba po grecku

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z warzyw. Mi najbardziej smakuje trzeciego dnia,  jak jeszcze zostanie. :)  




Składniki:
  • 0,5 kg dorsza
  • sól, pieprz do smaku
  • do obtoczenia mąkę pszenną
  • do smażenia olej rzepakowy Rapso
  • 4  marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki sosu cygańskiego
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Dorsza umyć i odsączyć papierem z nadmiaru płynu. Pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i pozostawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące i usmażyć z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na tej samej patelni co smażyliśmy dorsza (jeśli jest mało oleju trochę dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać starte warzywa i podsmażać około 10 minut mieszając. Podlać wodą dodać pomidory z puszki, sos cygański, przecier pomidorowy, papryki w proszku i całość dusić do miękkości warzyw od czasu do czasu podlewając wodą. Doprawić do smaku. Schłodzić. Ułożyć w szklanym naczyniu warzywa i dorsza warstwami zaczynając i kończąc warzywami.






Wigilia 2014

sobota, 27 grudnia 2014

Sałatka z pora

Nie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy sałatki z dodatkiem pora. W zasadzie pasują do niego wszystkie składniki. Tym razem taka trochę "resztkowa", bo dodałam to, co zalegało mi w lodówce. I najczęściej takie są najlepsze.



Składniki:
  • 1 por większy (biała część)
  • 200 g chudej szynki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 0,5 słoika selera konserwowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Por oczyścić i pokroić w cieniutkie półplasterki. Szynkę pokroić w słupki. Jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i seler odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać śmietanę, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i włożyć do schłodzenia i przegryzienia się smaków na około 3-4 godziny.
Można też jeść bezpośrednio po przygotowaniu jednak ja wolę jak smaki się przegryzą.
 Jeśli seler jest bardzo długi możemy go pokroić na mniejsze kawałki.



piątek, 26 grudnia 2014

Ciasteczka z powidłami

Te ciasteczka są delikatne, bardzo kruche i smaczne. Posklejałam je przekładając powidłami śliwkowymi. W tym roku to były nasze ulubione.



Składniki:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 4 łyżki kopiaste kakao
  • 1,5 kostki margaryny Palma z Bielmar
  • 6 żółtek
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór. Układać na blasze wyłożonej pieczeniem i piec w 180 około 10 minut. Po upieczeniu przekładać na metalową kratkę do wystudzenia. Zimne ciasteczka posklejać, smarując powidłami śliwkowymi.


Ciasta czy ciasteczka?Wigilia 2014Świąteczne słodkości!


środa, 24 grudnia 2014

Życzenia

Życzę Wam wszystkim.   
Mnóstwa prezentów pod zieloną choinką, pyszności na wigilijnym stole, wspaniałej rodzinnej atmosfery, wypełnionej melodią staropolskich kolęd, a także wystrzałowego, hucznego Sylwestra i spełnienia marzeń w Nowym Roku 2015.


wtorek, 23 grudnia 2014

Ule orzechowe

Ule orzechowe, obowiązkowo muszą być u mnie na święta. Kto już je robił ten wie, że sa smaczne i w sumie nie tak straszne trudne do zrobienia jak to się wydaje. Wystarczy kupić foremki a reszta pójdzie gładko.




Składniki:
  • 400 g orzechów włoskich
  • 160 g cukru pudru
  • 2 białka
  • Nadzienie
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmak
  • spirytus
  • wafle tortowe
Przygotowanie:
Orzechy zmielić w maszynce. Dodać cukier puder, białka i zagnieść masę. Foremki do uli wylepiać masą orzechową w środku zrobić dziurkę na masę krówkową. Ułożyć na tacy i pozostawić najlepiej na noc, żeby lekko się podsuszyły. Masę krówkową rozmieszać, dodawać stopniowo spirytus i mieszać. Masa powinna być dosyć ostra bo masa orzechową wchłonie spirytus. Foremką do ciasteczek wykroić z wafli tortowych spody.
Ule napełnić masą krówkową, przylepić wykrojoną wafle tortową i odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.
Ule przechowywać w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym naczyniu, by za mocno się nie wysuszyły.



Wigilia 2014Świąteczne słodkości!

niedziela, 21 grudnia 2014

Piernik z powidłami i masą kokosową

Piernik, który jest wilgotny i pachnący przyprawą do pierników. Po upieczeniu od razu nadaje się do jedzenia i nie musi odczekać kilku dni by zmiękł. Po raz pierwszy przełożyłam piernik masą kokosową i do tego tradycyjnie powidłami. Jednak masa kokosowa to był strzał w dziesiątkę. Piernik smakuje wybornie.





Składniki:
  • Ciasto:
  • 125 g margaryny Palma z Bielmar
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 50 mąki orkiszowej typ  650
  • Masa kokosowa:
  • 200 g kokosu
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Polewa:
  • 3 łyżki margaryny Palma z Bielmar
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe 
  • dowolne ozdoby
Przygotowanie:
W garnku roztopić margarynę dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną, cynamon i kakao. Całość podgrzewać chwilę na wolnym ogniu mieszając. Zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, mleko, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30*11 cm. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu piernik wyjąć z formy odkleić papier i studzić na metalowej kratce. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki. 
Masa kokosowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odłożyć do napęcznienia.
Do garnka przełożyć wszystkie składniki i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
Polewa:
Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt naturalny. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na pierniku.
Warstwy: placek, połowa masy kokosowe, drugi placek, warstwa powideł, trzeci placek, druga połowa masy kokosowej, czwarty placek. Między warstwami kokosowymi placki cieniutko posmarować powidłami, żeby się nie rozklejały przy krojeniu. Piernik owinąć folią aluminiową i odłożyć najlepiej na noc do zastygnięcia mas. Placek polać polewą i udekorować.



Przepis na piernik z moimi modyfikacjami z Fabryka Kulinarnych Inspiracji


Świąteczne słodkości!Ciasta czy ciasteczka?Wigilia 2014

Korzenne przysmaki
Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta
  

sobota, 20 grudnia 2014

Pierniczki alpejskie z powidłami

Mięciutki, pachnące i nadziewane powidłami pierniczki które smakują jak alpejskie. Oblane błyszczącą i pyszną polewą czekoladową. Znikają w ekspresowym tempie i wcale się nie dziwię bo sama często po nie sięgam.

 Przepis na pierniczki z Domowa Cukierenka a błyszcząca polewa - glazura z Słodkie Fantazje.



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 100 g miodu
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • powidła śliwkowe
  • Polewa
  • 140 g masła
  • 75 g cukru
  • 3 łyżka kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody 
Przygotowanie:
  Miód, przyprawę do piernika i kakao  mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, mieszać do rozpuszczenia i odłożyć do wystudzenia. W śmietanie wymieszać sodę i odstawić aż się spieni. Białka ubić z cukrem na puszystą pianę dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, zimną masę miodową, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę. Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować na grubość około 4-5 mm i podzielić ciasto na połowę. Na jednej części układać po pół łyżeczki powideł śliwkowych w odstępach aby pomiędzy nie zmieściła się foremka. Przykryć drugą częścią ciasta i dociskać delikatnie ciasto palcami w miejscach wokół powideł. Wycinać foremkami ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w 180*C.
Pozostałe ciasto zagnieść, rozwałkować i robić tak jak poprzednio. 

Polewa
Żelatynę wsypać do zimnej wodzie, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Masło, cukier, kakao, napęczniałą żelatynę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu i mieszać by się nie przypaliło. Nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i w ciepłej polewie zanurzać pierniczki. Układać na metalowej kratce i pozostawić do zastygnięcia.






Wigilia 2014Korzenne przysmakiŚwiąteczne słodkości!