Składniki:
- Zaczyn
- 85 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
- 200 g wody
- 150 g startej gruszki (z skórką)
- 150 g startego jabłka (z skórką)
- Ciasto właściwe
- cały zaczyn
- 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa
- 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
- 200 g letniej wody
- 80 g zmiksowanej gruszki
- 80 g zmiksowanego jabłka
- 0,5 łyżki octu jabłkowego
- 20 g soli morskiej
Dzień wcześniej w szklanej misce wymieszać wszystkie składniki na zaczyn, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin.
Do misy miksera przesiać mąki, dodać sól, ocet, cały zaczyn i wlać letnią wodę. Wyrabiać mikserem przez 6-8 minut. Pod koniec wyrabiania wlać zmiksowaną gruszkę z jabłkiem i ponownie wyrabiać około 2 minuty. Misę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 do 2 h. Wyrośniętym ciastem napełnić foremki. Ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1 godziny. Przed włożeniem do piekarnika na wierzchu położyć cienki plasterek jabłka i gruszki, spryskać wodą i położyć kawałek papieru do pieczenia na gruszkę i jabłko żeby się za mocno nie przypaliły. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć foremki z ciastem i piec około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.
Po 15 minutach zdjąć papierki z jabłka i gruszki. Formę metalową 30*11 cm wyłożyłam papierem. Szklane naczynie żaroodporne 21*16 cm wysmarowałam olejem i wysypałam otrębami.
Przepis z małymi modyfikacjami z blogu Zapach chleba
Wypiek bierze udział w marcowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" -Akacjowy blog
Alinko wspaniały chlebek. Nie jadłam nigdy takiego chleba, jestem ciekawa smaku :-)
OdpowiedzUsuńFenomenalnie wygląda ta ozdoba na wierzchu chleba ;)
OdpowiedzUsuńFakt, wizualnie super wyszło, a smakowo pozwól że się poczęstuję ;-)
OdpowiedzUsuńSuuuuper przepis:) Jestem ciekawa takiego połączenia .
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!
Bardzo fajnie to wyglada!
OdpowiedzUsuńMasz swietne pomysły, taki chleb jest napewno przepyszny
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek :)... ja też dzisiaj piekłam z zatarem i sezamem też na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy i oryginalny pomysł. Chlebek wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńJak widać jeszcze tyle odkryć przed nami. Ty Alinko świetnie trafiłaś z tym połączniem składników. A chlebuś jak marzenie.... mnim, mniam :)
OdpowiedzUsuńAle ładnie się prezentuje:)))
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy pomysł! Chleb wygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńPamiętamy ten chleb u Wisly, robi wrażenie. Pięknie Ci się udał , wspaniały miękisz, a owoce dodaja mu uroku :) Prosimy o podlinkowanie Akacjowego bloga w Twoich wpisach, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńco ja bym dała zeby go mieć u siebie na stole!!! piękny
OdpowiedzUsuńale masz pomysły:) podziwiam:) taki chleb musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuń