Ryba podana na talerzu z Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 400 g filet z dorsz (u mnie świeży)
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny
- Ciasto piwne
- 1 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl jasnego piwa
- 2 łyżki oleju
- sól
- olej do smażenia
Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem z dwóch stron. Zamarynowaną rybę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładkie i jednolite ciasto, odłożyć na pół godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju około 1-1,5 cm. Dorsza zanurzyć w cieście i smażyć na złoto z dwóch stron. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Dzięki, fajny przepis, a jeszcze poproszę o przepis na surówkę, bo tak ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńW cieście piwnym jest pyszna i wcale nie czuć piwa. Przypomniałam sobie od razu wątrobkę w takim ciście. :-)
OdpowiedzUsuńSuper obiadek. Oj dawno nie jadł rybki w takim cieście :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł z tym ciastem piwnym;)
OdpowiedzUsuńAle pyszne jedzonko, super !!!
OdpowiedzUsuńnie przepadam za rybą,ale na taką bym się skusiła,przynajmniej bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny ten talerz;))
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na przepyszną rybkę :)
OdpowiedzUsuńW takim cieście dorsz musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń