poniedziałek, 9 marca 2015

Dorsz w cieście piwnym

Ryby polecam nie tylko na piątkowy obiad. Powinniśmy je jeść co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Jednak mimo wszystko ryby nie są u nas tanie i nie wszystkich stać by je często jeść. Dzisiaj chcę Wam zaproponować dorsza w cieście piwnym. Podałam go z ziemniakami i surówką z białej kapusty. Można też podać z frytkami ale wtedy jest bardziej kalorycznie. :)

Ryba podana na talerzu z Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • 400 g filet z dorsz (u mnie świeży)
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • Ciasto piwne
  • 1 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl jasnego piwa
  • 2 łyżki oleju
  • sól 
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem z dwóch stron. Zamarynowaną rybę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładkie i jednolite ciasto, odłożyć na pół godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju około 1-1,5 cm. Dorsza zanurzyć w cieście i smażyć na złoto z dwóch stron. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.



10 komentarzy:

  1. Dzięki, fajny przepis, a jeszcze poproszę o przepis na surówkę, bo tak ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. W cieście piwnym jest pyszna i wcale nie czuć piwa. Przypomniałam sobie od razu wątrobkę w takim ciście. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super obiadek. Oj dawno nie jadł rybki w takim cieście :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł z tym ciastem piwnym;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie przepadam za rybą,ale na taką bym się skusiła,przynajmniej bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł na przepyszną rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W takim cieście dorsz musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń