Strony

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Pasztet wieprzowy z pistacjami

U Was też  domowy pasztet gości na wielkanocnym stole? Jeśli w tym roku nie robiliście to postarajcie się zrobić w przyszłym roku. Ja staram się kombinować w pasztetach ale robię nie więcej jak jeden mały, gdyż większej ilości byśmy nie przejedli a wolę zjeść świeży. W tym roku zrobiłam z wieprzowego mięsa z dodatkiem drobiowej wątróbki i z dodatkiem pistacji. Jest pyszny.

Pasztet podany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice.



Składniki:
  • 140 g świeżego boczku( bez skóry)
  • 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę)
  • 250 g karczku
  • 120 g wątróbki drobiowej
  • 0,5 łyżki masła klarowanego
  • 80 g marchewki
  • 30 g pietruszki
  • 30 g selera
  • 60 g cebuli
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy(większy)
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 40 g pistacji Ale -raj
Przygotowanie:
Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć bułkę. Pozostawić do schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut przed mieleniem na sitko by trochę odciekło. Razem z wątróbką zmielić maszynką do mielenia mięsa 3 razy na drobnych oczkach. Do mięsnej masy dodać żółtka doprawić dosyć pikantnie do smaku i energicznie wymieszać ( ja to robię robotem z końcówką do ucierania około 4-5 minut). Na końcu dodać pistacje oraz ubite na sztywno białka. Ponownie ale tym razem delikatnie wymieszać. Przełożyć do prostokątnej aluminiowej foremki. Piec w 180 stopniach 1 godzinę.


Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl  a ja umieszczę je w galerii na fb. 

4 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda ten pasztet, domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie się prezentuje Twój pasztet. Robię bardzo podobnie. Na te Święta Wielkanocne zrobiłam pasztet drobiowy.
    Nie ma to jak domowy... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam zamiar jutro skorzystać z Pani przepisu ! :)
    Zobaczymy, co z tego wyjdzie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń