Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
- 1 jajko
- 70 g masła
- 25 g drożdży świeżych
- 230 ml ciepłego mleka
- truskawki
- Do posmarowania:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
- Lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Mleko podgrzać odlać około 100 ml wsypać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, pokruszyć drożdże i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować.
Do misy miksera przesiać mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem. Gdy składniki już zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i miksujemy do momentu aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy około 10 minut. Ciasto może się lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Lekko oprószyć z wierzchu mąką, przykryć misę ściereczką i odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć na podsypany mąką blat i podzielić na 9 części. Z każdej części uformować okrągłą kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po wyrośnięciu dnem z szklanki docisnąć na środku do samej blaszki. Pędzelkiem dokładnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i do wgłębienia włożyć po 3-4 truskawki. Na wierzchu obficie posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika gór-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Zimne polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka: z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę.
Lukier: z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier.
Bardzo smacznie prezentują się te drożdżówki, teraz na śniadanie byłyby idealne :)
OdpowiedzUsuńPiękne drożdżówki wyglądają lepiej jak te z cukierni.
OdpowiedzUsuńWspaniałe :-) bardzo lubię takie buły :-)
OdpowiedzUsuńPorywam jedną bo wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńPiękne te drożdżówki ci wyszły :) Aż szkoda jeść!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńDla mnie bez lukru i porywam! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńChetna jestem nie tylko na jedna , wyglada przepysznie
OdpowiedzUsuń