Składniki:
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej typ 00 Stagioni
- 360 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli morskiej (drobnej)
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- Dodatki:
- ketchup
- szynka
- pieczarki świeże
- pomidor
- listki bazylii
Odlać 50 ml ciepłej wody wsypać łyżeczkę mąki, cukru wkruszyć drożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzieli na cztery części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach formujemy tzw. rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ketchupem ułożyć pokrojone w plastry pieczarki, szynkę i 3-4 plasterki pomidora. Na górę zetrzeć żółty ser. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut.
Ja nie znam nikogo, kto by odmówił takiej domowej pizzy;)
OdpowiedzUsuńTaka pizza jest najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam pizzę, z resztą podobnie jak i moi domownicy :) Tradycyjna, domowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńPiękna pizza, domowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuń