Strony

piątek, 24 lipca 2015

Ciasto czekoladowo kokosowe

To ciasto jest tak łatwe do zrobienia, że nie może się nie udać. Ale mimo swojej prostoty w smaku powala na kolana. My bardzo lubimy kokos więc to ciasto przypadło nam bardzo do gustu i powiem Wam tylko tyle, że znika w ekspresowym tempie. By wzbogacić smak masy kokosowej dodałam  szklankę likieru kokosowego Canari. Ciasto ma też duży plus jeśli chodzi o krojenie, można pokroić w dowolnej wielkości ciastka nawet w malutkie kosteczki i zawsze będzie ładnie wyglądało.

Ciasto podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin.



Składniki:
  • Ciasto czekoladowe
  • 2 szkl mąki pszennej 
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 szkl mleka
  • 3 jajka
  • Polewa czekoladowa
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie: 
Ciasto czekoladowe: W jednym naczyniu wymieszać suche składniki w drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników dodać mokre składniki i łyżką wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać zbyt gwałtownie i nie używać miksera by ciasto za mocno się nie napowietrzyło. 3/4 ciasta wylać do formy 30*24 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut góra-dół. W czasie pieczenia przygotować masę kokosową.

Masa kokosowa: Do garnka wlać mleko i likier oraz wsypać cukier,kokos i kaszę mannę. Na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty aż masa stężeje. 
Po 20 minutach wyjąć ciasto z pieca i na gorące ciasto wylać gorącą masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić na wierzchu posypać owocami goji, wylać resztę ciasta równomiernie rozsmarować na kokosie  i ponownie włożyć na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia.
Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki dodać cukier, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać zimne ciasto i odłożyć do stężenia polewy.


Przepis od Beaty Niebo na talerzu.



dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
 polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf

dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
 polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf
dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
 polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf

18 komentarzy:

  1. Fantastyczne połączenie, cudne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kokosowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto na moje imieniny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczne ciasto. Uwielbiam połączenie czekolada-kokos. Muszę wypróbować przepis przy najbliższej okazji.
    Zapraszam tez do siebie na bloga- tylko proste i szybkie przepisy :)
    www.kreatywnieproste.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś takie ciasto i rzeczywiście jest bardzo dobre. A kokos to również uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A kiedy dodawać kokos w momencie przygotowywania masy kokosowej? W przepisie brak informacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos również wsypać i całość gotować, Już poprawiłam. :)

      Usuń
  8. Nie przepadam za kokosem, ale ponieważ jest bardzo zdrowy, stale poszukuję inspiracji jak go wykorzystać, żeby również dobrze smakował. Dodaję przepis do listy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy likier kokosowy jest obowiązkowym składnikiem? Czy można go ominąć bądź zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej tak gdyż dodatkowo wzbogaca smakiem kokosu.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź!

      Usuń
  10. Nigdy nie spotkałam się z owocami goji... Prosiłabym o odpowiedź cóż to takiego, i czym istnieje jakiś zamiennik tych owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce goji kupisz w prawie każdym supermarkecie lub sklepach z zdrową żywnością. Może je ewentualnie zastąpić rodzynkami. Jednak owoce goji są dużo zdrowsze.

      Usuń
    2. Na następnych zakupach przeszukam dokładnie wszystkie półki :)

      Usuń