Ciasto podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin.
Składniki:
- Ciasto czekoladowe
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szkl cukru
- 0,5 szkl oleju
- 1 szkl mleka
- 3 jajka
- Masa kokosowa
- 2 szkl mleka
- 1 szkl likieru kokosowego Canari
- 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 150 g wiórków kokosowych
- 0,5 szkl cukru
- 3 łyżki owoców goji
- Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki wody
Ciasto czekoladowe: W jednym naczyniu wymieszać suche składniki w drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników dodać mokre składniki i łyżką wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać zbyt gwałtownie i nie używać miksera by ciasto za mocno się nie napowietrzyło. 3/4 ciasta wylać do formy 30*24 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut góra-dół. W czasie pieczenia przygotować masę kokosową.
Masa kokosowa: Do garnka wlać mleko i likier oraz wsypać cukier,kokos i kaszę mannę. Na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty aż masa stężeje.
Po 20 minutach wyjąć ciasto z pieca i na gorące ciasto wylać gorącą masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić na wierzchu posypać owocami goji, wylać resztę ciasta równomiernie rozsmarować na kokosie i ponownie włożyć na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia.
Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki dodać cukier, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać zimne ciasto i odłożyć do stężenia polewy.
Przepis od Beaty Niebo na talerzu.
dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf
dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf
dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf
Fantastyczne połączenie, cudne ciasto!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kokosowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńCiasto na moje imieniny :)
OdpowiedzUsuńmMMM...NIEBO W GĘBIE ;)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMmm, ależ kusi:))
OdpowiedzUsuńfantastyczne ciasto. Uwielbiam połączenie czekolada-kokos. Muszę wypróbować przepis przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńZapraszam tez do siebie na bloga- tylko proste i szybkie przepisy :)
www.kreatywnieproste.blog.pl
Robiłam kiedyś takie ciasto i rzeczywiście jest bardzo dobre. A kokos to również uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńA kiedy dodawać kokos w momencie przygotowywania masy kokosowej? W przepisie brak informacji :)
OdpowiedzUsuńKokos również wsypać i całość gotować, Już poprawiłam. :)
UsuńNie przepadam za kokosem, ale ponieważ jest bardzo zdrowy, stale poszukuję inspiracji jak go wykorzystać, żeby również dobrze smakował. Dodaję przepis do listy :)
OdpowiedzUsuńCzy likier kokosowy jest obowiązkowym składnikiem? Czy można go ominąć bądź zastąpić czymś innym?
OdpowiedzUsuńRaczej tak gdyż dodatkowo wzbogaca smakiem kokosu.
UsuńDziękuję za odpowiedź!
UsuńNigdy nie spotkałam się z owocami goji... Prosiłabym o odpowiedź cóż to takiego, i czym istnieje jakiś zamiennik tych owoców?
OdpowiedzUsuńOwoce goji kupisz w prawie każdym supermarkecie lub sklepach z zdrową żywnością. Może je ewentualnie zastąpić rodzynkami. Jednak owoce goji są dużo zdrowsze.
UsuńNa następnych zakupach przeszukam dokładnie wszystkie półki :)
Usuń