Składniki:
- 100 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 300 g truskawek
Z mąki, masła i cukru zagnieść miedzy palcami kruszonkę. Naczynia do zapiekania wysmarować masłem. Na dno nasypać warstwę kruszonki, truskawki ponownie kruszonka. Nie powinna kruszonka wychodzić poza naczynie ponieważ w trakcie zapiekania sok z owoców będzie wypływał. Najlepiej ułożyć naczynia na blasze do wypieków by nie zabrudzić piekarnika. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40 minut. Jeśli lubimy bardziej przypieczoną kruszonkę pod koniec zapiekania na 2-3 minuty włączyć funkcję grillowania. ale trzeba uważać by nie przypalić. Wyjąć z piekarnika, odłożyć na 20 minut i podać ciepłe do jedzenia.
Z porcji wyszły 4 małe kokilki.
Na dźwięk słowa: kruszonka ślinka mi cieknie, a co dopiero kiedy ją widzę i to jeszcze w takim wydaniu. Oj, Alinko, katujesz mnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam crumble! A takie z truskawkami musi być boskie :)
OdpowiedzUsuńKruszonka i truskawki, idealne połączenie <3
OdpowiedzUsuńMniam zapiekane owoce :-)
OdpowiedzUsuńProste a jakże pyszne. Mniam
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy:)))
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuń