Takie wiśnie z pewnością wykorzystacie. Są idealne do tortu szwardzwaldzkiego, lodów, deserów oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło. Warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo na sklepowych półkach są bardzo drogie.
Składniki:
3 kg wiśni
250 ml wody
0,5 kg cukru
Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka do warzyw( ja robiłam nożykiem) wypestkować. Wyparzone słoiki napełnić wiśniami ale nie uciskać. Zagotować wodę z cukrem i gorący syrop rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15 minut.
Takie wiśnie esencjonalne z wodą robię jako kompoty, a do deserów i tortów pozwalam im puścić sok w cukrze, a potem przekładam do słoików. Po pasteryzacji są ścisłe, jędrne i niesamowicie wiśniowe, właśnie takie jak ze sklepu , a nawet lepsze
Takie wiśnie esencjonalne z wodą robię jako kompoty, a do deserów i tortów pozwalam im puścić sok w cukrze, a potem przekładam do słoików. Po pasteryzacji są ścisłe, jędrne i niesamowicie wiśniowe, właśnie takie jak ze sklepu , a nawet lepsze
OdpowiedzUsuńPyszne. Robię takie bardzo podobnie,do ciast niezastapiona
OdpowiedzUsuńNajlepsze na zimę i do ciast :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam wiśni :)
OdpowiedzUsuń