Składniki:
- 3 kg wiśni
- 250 ml wody
- 0,5 kg cukru
Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka do warzyw( ja robiłam nożykiem) wypestkować. Wyparzone słoiki napełnić wiśniami ale nie uciskać. Zagotować wodę z cukrem i gorący syrop rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15 minut.
Źródło przepisu Smaczna Pyza
Takie wiśnie esencjonalne z wodą robię jako kompoty, a do deserów i tortów pozwalam im puścić sok w cukrze, a potem przekładam do słoików. Po pasteryzacji są ścisłe, jędrne i niesamowicie wiśniowe, właśnie takie jak ze sklepu , a nawet lepsze
OdpowiedzUsuńPyszne. Robię takie bardzo podobnie,do ciast niezastapiona
OdpowiedzUsuńNajlepsze na zimę i do ciast :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam wiśni :)
OdpowiedzUsuń