Składniki:
- 80 dkg mąki pszennej T500
- 1 i 3/4 kostki margaryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 10 średnich jabłek
- 3 łyżki cukru cynamonowego
- 3 łyżki bułki tartej
- Lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- sok z cytryny
Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder i końcówką do ciast ucieranych zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i podzielić na pięć części. Trzy części ciasta rozwałkować, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi i oprószyć bułką tartą. Na cieście ułożyć obrane, wydrylowane i przecięte na pół jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm i posypać cynamonowym cukrem. Rozwałkować dwie części ciasta przykryć jabłka i docisnąć brzegi wokół blaszki aby sok jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta. Ciasto z wierzchu nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C bez termoobiegu. Piec około 50 min. Zimne ciasto polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Lukier: Do cukru pudru dodajemy tyle soku z cytryny by powstał średnio lejący lukier.
Razem ze mną piekły:
- Asia
- Bożena
- Dorota
- Wiosenka
- Paulina
- Marzena
- Małgosia
- Iziona
Pięknie wyglądają te jabłuszka w cieście, coś wspaniałego ;).
OdpowiedzUsuńŚliczne :) Ciesze się, że Cię zainspirowałam :) Ciasto pyszne, więc na pewno jeszcze nie raz je zrobisz, a i ja sama muszę je zrobić wkrótce znów :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTeż myślałam o lukrze. Dziękuję za spotkanie:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i pyszne ciasto..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńAla PRZEPIĘKNIE CI WYSZŁO LUKIER PASUJE IDEALNIE. DZIĘKUJĘ ZA WSPÓLNE PIECZENIE.
OdpowiedzUsuńSuper ciacho nam sie upiekło, dzięki Ala za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, muszą być wspaniałe
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńNajlepsze pagórki :)
OdpowiedzUsuńZ tym lukrem to też fajny pomysł, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńJak mi to przypadło do gustu! Pierwszy wolniejszy dzień i robię!
OdpowiedzUsuńciasto smakuje rewelacyjnie na ciepło !!!!! :0
OdpowiedzUsuń