sobota, 19 września 2015

Pagórki jabłkowe

Zmobilizowałam się do wspólnego pieczenia w akcji "Ciasto na niedzielę". Od długiego czasu obiecywałam sobie upieczenie tego ciasta. A że teraz mamy pyszne jesienne jabłka to i pora odpowiednia. Ciasto jest pyszne, jedynie dla początkujących może być trochę problem z położeniem górnej warstwy. Ale nie zrażajcie się bo warto. Przepis na ciasto od Jolanty.


Składniki:
  • 80 dkg mąki pszennej T500
  • 1 i 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 
  • Dodatkowo:
  • 10 średnich jabłek
  • 3 łyżki cukru cynamonowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Lukier:
  • 1 szkl cukru pudru
  • sok z cytryny
Przygotowanie:
Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder i końcówką do ciast ucieranych zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i  podzielić na pięć części. Trzy części ciasta rozwałkować, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi i oprószyć bułką tartą. Na cieście ułożyć obrane, wydrylowane i przecięte na pół jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm i posypać cynamonowym cukrem. Rozwałkować dwie części ciasta przykryć jabłka i docisnąć brzegi wokół blaszki aby sok jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta. Ciasto z wierzchu nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C bez termoobiegu. Piec około 50 min. Zimne ciasto polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Lukier: Do cukru pudru dodajemy tyle soku z cytryny by powstał średnio lejący lukier.


Razem ze mną piekły:

- Asia
- Paulina

12 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają te jabłuszka w cieście, coś wspaniałego ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne :) Ciesze się, że Cię zainspirowałam :) Ciasto pyszne, więc na pewno jeszcze nie raz je zrobisz, a i ja sama muszę je zrobić wkrótce znów :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też myślałam o lukrze. Dziękuję za spotkanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia i pyszne ciasto..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ala PRZEPIĘKNIE CI WYSZŁO LUKIER PASUJE IDEALNIE. DZIĘKUJĘ ZA WSPÓLNE PIECZENIE.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciacho nam sie upiekło, dzięki Ala za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie, muszą być wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie wygląda, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tym lukrem to też fajny pomysł, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak mi to przypadło do gustu! Pierwszy wolniejszy dzień i robię!

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto smakuje rewelacyjnie na ciepło !!!!! :0

    OdpowiedzUsuń