Strony

piątek, 16 października 2015

Drobiowe klopsy z jajkiem

Te klopsiki to spora konkurencja do tradycyjnych klopsów z mięsa wieprzowego. Są bardziej suche ale za to w smaku są rewelacyjne. Do tego smak wzbogacony dodatkiem sezamu do bułki tartej. Nie będę za bardzo zachęcała ale uwierzcie mi, że są pyszne i warto je zrobić. Prawda, że wyglądają pysznie?

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka (około 0,5 kg)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 3/4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka koperku pokrojonego
  • 1 jajko surowe 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonez kremowy Folwark
  • 4 łyżki zimnej wody
  • Do smaku
  • sól morska
  • pieprz biały
  • Panierka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki sezamu
  • do smażenia olej kokosowy Ale-raj
Przygotowanie:
Piersi oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoto na maśle klarowanym. Jajka pokroić w kostkę. Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną zimną cebulkę razem z masłem, koperek, surowe jajko, majonez, sól, pieprz, bułkę tartą, wodę i energicznie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone jajka i delikatnie wymieszać by zachowały swoją strukturę. Maczając dłonie w zimnej wodzie uformować klopsy. 
Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Klopsy obtoczyć w panierce i smażyć na oleju kokosowym z dwóch stron na złoto.


Inspiracją były klopsiki od Joanny.

7 komentarzy: